• Návšteva predškolákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva predškolákov .

            Dnes 27.3. 2024 nás potešili svojou návštevou predškoláci zo škôlky. Na otvorenej hodine v 1.ročníku si, po radostnom zvítaní sa s kamarátmi - terajšími prvákmi, posadali rovno do lavíc. Pani učiteľka previedla deti zákutiami jednotlivých vyučovacích predmetov. Prváci ukázali, čo sa za pár mesiacov v škole naučili. Prečítali hádanky, ktoré predškoláci hravo uhádli. Po predstavení sa a napísaní mena na tabuľu postupne priraďovali hračky k správnym začiatočným písmenkám, počítali kvapky, hrali sa. Na záver si zacvičili pripravenú zostavu v cvičebni, kde ich starší žiaci na pamiatku odmenili medailami. Deti sa v škole cítili veľmi príjemne, o čom svedčili ich nadšené tváričky. Veríme, že aj vďaka tomuto stretnutiu, pôjdu deti k zápisu do prvej triedy s ľahkosťou a radosťou.

          • Deň vody - 22.marec

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody - 22.marec.

            Aj v tomto roku si v tento deň žiaci prostredníctvom zážitkového učenia pripomenuli, aká dôležitá je voda pre nás a pre celú našu planétu Zem. Tak, ako je voda neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života, tak bola aj v tento deň súčasťou vyučovania na našej škole. Preto sme žiakom pripravili aktivity s cieľom poukázať na jej dôležitosť. Žiaci vytvorili plagát, kvapku s kolobehom vody v prírode. Pripomenuli si, kde sa voda nachádza, ako s ňou hospodáriť a ako ju chrániť.

          • Marec - mesiac knihy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy.

            Máme tu marec - mesiac knihy. Pri tejto príležitosti sme, v spolupráci s pani knihovníčkou, pripravili pre žiakov dňa 14.3. rôzne aktivity v knižnici. Cieľom aktivít bolo vzbudiť u detí záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu. V úvode sa žiaci dozvedeli či zopakovali ako vznikla kniha. Kedysi bola veľmi drahá a nebola dostupná pre všetkých (kniha ako drahokam). Po teórii nasledovala prax - úlohou žiakov bolo vyryť do pripravenej modelovej hmoty klinovým písmom svoje meno, vžiť sa tak do role pisára z dávnych čias, keď tu ešte nebola kníhtlač. Vyučovanie sme ukončili burzou kníh, kde si preverili trošku finančnú gramotnosť. Každý žiak tak získal peknú a zaujímavú knihu a dobrý pocit, že mohol niekoho obdarovať a potešiť. „Knihy by nemali byť odrádzajúce, mali by byť zábavné, vzrušujúce a úžasné. Naučiť sa byť čitateľom dáva obrovskú výhodu.“

          • Fidlikanti - koncert pre deti

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Fidlikanti - koncert pre deti.

            Po jarných prázdninách, v pondelok 26.2., nás potešili svojou hudbou a hrami Fidlikanti. Dvaja páni Jožko a Andrej, ktorí deťom ZŠ a MŠ zaspievali veselé ľudové pesničky. Zatancovali si s nami, zaspievali, zahrali hudobné hry. Popri tom deti spoznali rôzne slovenské ľudové hudobné nástroje: fujaru, koncovku, píšťalky, drumbľu, cimbal, husličky.

          • Tešíme sa na jar !

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tešíme sa už na jar !.

            Už skoro jarné slniečko nás vylákalo z tried von do prírody .Naším cieľom bolo pozorovanie prírody v okolí školy. Žiaci si na vychádzke zopakovali prvouku - živú a neživú prírodu, odumreté prvky, prírodovedu - pozorovali živočíchov - mravce, ... stromy ako sa začínajú meniť. Na konci nášho bádania nás čakalo šantenie na hojdačkách. Jednoducho povedané, potrebovali sme sa hýbať, aby sme boli zdraví, vitálni. Pohyb má pozitívny vplyv na: pozornosť, vnímanie, inteligenciu, pamäť, myslenie, koordináciu, rovnováhu ...tak prečo nie :)

          • Kŕmidlá pre vtáky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kŕmidlá pre vtáky.

            Na pracovnom vyučovaní si žiaci 3. a 4.ročníka vyrobili kŕmidlá pre vtáky. Z nachystaných dosiek a pomocou náradia - skrutiek, kladivka, skrutkovača, štetca, návodu zmontovali jednoduché, drevené kŕmidlá. Následne natreli lakom a nechali vyschnúť. Po víkende, počas veľkej prestávky, sme ich spoločne zavesili vonku na konáre a nasypali krmivo pre vtáčiky. Super, deti, aj keď jar už klope na dvere, v zime sa treba postarať o spevavce 👏 Ďakujeme aj za spoluprácu rodičov :)

          • Hravé učenie v prírodovede

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hravé učenie v prírodovede.

            Po prebratí tematického celku Ľudské telo mali žiaci 4.ročníka zadanú projektovú úlohu - nakresliť ľudské telo, pomenovať jednotlivé orgány a odprezentovať pred spolužiakmi to, čo sa naučili. A takto sa "vyhrali" :

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín.

            Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou celoštátnou súťažou v umeleckom prednese. V tomto roku sa uskutočnil jubilejný 70. ročník. A práve v deň narodenia Pavla Országha Hviezdoslava - 2.2. 1849 sa uskutočnilo v obecnej knižnici školské kolo. Komisia, pozostávajúca z dvoch pedagogičiek a pani knihovníčky Ivety Mazáňovej, určila na konci súťaže víťazov v umeleckom prednese:

            Poézie:

            1.miesto: Linda Bartošová

            2.miesto: Emma Sophia Schmieder

            3.miesto: Alžbetka Gešvantnerová

            Próze:

            1.miesto: Nela Sedláčková

            2.miesto: Nikolka Chudá

            3.miesto: Kristínka Panáková

            Pochvaly za pekný prednes získali: Liliana Richtárechová, Šimon Salva a Jakubko Panák.

          • Karneval

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval.

            V stredu 31.1.2024 bol neobyčajný deň. Po rannom rozdaní polročného vysvedčenia, teda výpisu hodnotenia za uplynulý polrok, a sebahodnotení sa žiakov, nás už čakala vyzdobená cvičebňa. Žiaci si ju s pani učiteľkami vyzdobili balónmi, girlandami, škraboškami už deň predtým. A nechýbal veľký nadpis: KARNEVAL. Konečne prišiel ! Boli sme nedočkaví, kedy sa prezlečieme, namaľujeme a stanú sa z nás superhrdinovia, princezné, zvieratká, čarodejnice…Zahrali sme si niekoľko hier a dostali sme sladkú odmenu. Keď sme si všetci navzájom poobdivovali masky (Nelka si sama vyrábala psíka!) a unavili sa pri tancovaní a súťažení, silu sme neskôr nabrali z chutného obeda, ktorí nám pripravili pani kuchárky. Boli masky, veľký bál, bol to super karneval !

          • Pracovné vyučovanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pracovné vyučovanie.

            V rámci hodiny pracovného vyučovania sa naši tretiaci a štvrtáci učia rôznym vedecko-technickým zručnostiam. Ak by sme mali definovať tak PVC zahrňuje široké spektrum pracovných činností a technológií, vedie žiakov k získaniu základných užívateľských zručností v rôznych oblastiach ľudskej činnosti a prispieva k vytváraniu životnej a profesijnej orientácie žiakov. Pracovné vyučovanie sa zameriava na praktické pracovné návyky a doplňuje celé základné vzdelávanie o dôležitú zložku nevyhnutnú pre uplatnenie človeka v ďalšom živote a v spoločnosti. Na fotografiách je zachytená výroba domácich nátierok podľa daného receptu. Úlohou mladších žiakov bolo potom zistiť, aká je to nátierka. Už môžeme prezradiť: rybacia, syrová a vajíčková. Mňamky !

          • Šťastný nový rok 2024 !

          • Po vianočných sviatkoch sme na konci kalendárneho roka 2023.

            Milí rodičia a žiaci,

            ešte chvíľu, už to príde,

            starý rok sa s novým zíde.

            Veľa šťastia, zdravia, lásky,

            nech Vám prinesie rok krásny !

             

            Želáme Vám, ešte pekné prázdniny v kruhu vašich najbližších, kopec zážitkov a radosti.

            Stretneme sa, milí žiaci, v pondelok 8. januára 2024. 

          • Vianoce v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianoce v škole.

            Vianočnú púť sme ukončili súťažou podľa známej televíznej relácie (Pečie celé Slovensko) pod názvom PEČIE CELÁ ŠKOLA, ktorá nás čakala posledné dva dni 21.12. a 22.12. pred Vianočnými prázdninami.

            Prvý deň, po rannej návšteve kina v Bánovciach n/B (rozprávka Elementy), sa žiaci v ŠKD rozdelili do štyroch tímov. Každý tím si vymyslel a nakreslil svoje logo.

            1.tím: Nikolka, Kristínka, Lilianka a Nelka - PERNÍČEK

            2.tím: Šimon, Thobias, Kajka a Adam B. - COOL DOG

            3.tím: Tomáško, Jakubko, Simonka a Adamko Ž. - STROM

            4.tím: Emmka, Linda, Veronika a Alžbetka - JOŽKO MRKVIČKA

            Nasledovala technická výzva - podľa pripraveného receptu mali tímy správne spracovať cesto. Žiaci sa oboznámili s ingredienciami (druhy múky..), naučili sa ako vážiť potraviny, ako sa pracuje s digitálnou váhou, odmerným valcom, ako vážiť bez váhy (lyžica - 15 g, čaj.lyžička - 5 g ) a pod.

            Na druhý deň sme piekli a vyhlásili kreatívnu výzvu ((vykrajovanie, zdobenie medovníčkov). Popri pečení a ozdobovaní sme si pripomenuli vianočné zvyky, zaspievali si pomocou hry na telo pieseň Rolničky a z obrázkov vytvorili spoločný Vianočný príbeh. V závere našej súťaže sme žiakov odmenili cenami - na základe spracovania a chuti cesta, snahy, kreativity, ale aj správania sa počas celej súťaže. Umiestnenie tímov:

            1.miesto - tím JOŽKO MRKVIČKA

            2.miesto - tím PERNÍČEK

            3.miesto - tím STROM

            No a úplne na záver sme počuli zhora zvonček, ktorý nám ohlásil príchod Ježiška. Pod vianočným stromčekom si žiaci našli vysnívané darčeky - veľký drevený domček pre bábiky, stavebnicu SEVA vesmír, florbalové hokejky... .

            …..Želáme Vám všetkým, svet plný lepších chvíľ, aké boli predtým. Nech na Vianoce, keď svet stíchne, nech Vám Ježiš vdýchne pokoj, radosť, lásku, a nielen v túto chvíľu, ale každučký deň v roku !.....

          • Vianočná besiedka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná besiedka.

            Dňa 15.12. si žiaci s pomocou pani učiteliek pripravili pre svojich rodičov a súrodencov Vianočné pásmo plné vianočných piesní, kolied, tanca, básničiek a divadelnej scénky - rozprávky o Snehulienke. Odmenou pre nich bol potlesk rodičov a úsmevy na tvárach ich najbližších.

          • Vianočné trhy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné trhy.

            Dňa 7.12. sa v škole uskutočnili od 15:30 hod. Vianočné trhy. Tento rok boli mimoriadne, prebiehali na našej škole. Do výroby vianočných darčekov, vencov, oblátok sa zapojili rodičia, pani učiteľky, ale aj žiaci. Bolo z čoho vyberať: šamrole, oblátky, vaječný likér, ale najmä ozdoby na stromček, vankúše, ponožky, svietniky, drevené ozdoby so svetlom do interiéru aj exteriéru. Nádherné výrobky, bolo ťažké vybrať si... Atmosféra bola výborná, kupujúci i predávajúci boli spokojní! Vianočná hudba hrala a každý sa mohol občerstviť párkom v rožku, kapustnicou, punčom a teplým čajom. Na záver nám sviatočnú vianočnú atmosféru spestril príchod Mikuláša v sprievode čerta a anjela. Ďakujeme všetkým, ktorí podporili túto akciu !!! Žiaci si tak užijú v priebehu školského roka výlety, plavecký výcvik, cenné odmeny za súťaže, do ktorých sa zapoja.

          • Projekty žiakov 4.ročníka z vlastivedy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekty žiakov 4.ročníka z vlastivedy.

            Na hodine vlastivedy sme sa učili so štvrtákmi o našich predkoch Slovanoch, o nájazdoch Tatárov a Turkov. A keďže radi tvoria, stavajú, vymysleli nádherné stavby. Na fotkách sú: Zemnice (6.stor.) - jednoduché príbytky z hliny, slamy alebo dreva, ktoré boli dopoly zahĺbené v zemi. Vartovky (16.stor.) - strážne veže pri opevneniach, z ktorých varovali pred blížiacimi sa nepriateľmi.

          • Mikuláš

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

            Tak ako každý rok, aj tento, si na nás dobrý strýčko Mikuláš spomenul. A ako býva dobrým zvykom, zavítal do MŠ medzi najmenších a spolu s nimi ho čakali aj žiaci zo ZŠ. Spolu s anjelmi a čertíkmi deti trošku preverili, či poslúchajú a tí to mali možnosť dokázať peknou básničkou alebo pesničkou.

          • Imatrikulácie prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácie prvákov.

            Milou tradíciou v našej škole sa stalo, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia za „veľkých" žiakov, čiže imatrikulácia, ktorá sa uskutočnila dňa 25.10.2023 o 13:30 hod. v ŠKD. Aby boli prváci pasovaní do cechu žiakov museli splniť tri úlohy v každom mestečku ( Písmenkovo, Číselkovo a Zelovoc) krajiny Objaviteľov a zdolať Sloniu dráhu. Za pomoci našich žiakov štvrtákov, prváci zložili slávnostný sľub, po ktorom pani riaditeľka každého prváčika slávnostne pasovala za žiaka našej školy.

          • Divadelné predstavenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie.

            Dňa 25.10.2023 nás navštívilo divadlo Bábadlo s predstavením Kráľ drozdia brada. Spolu s nami si bábkové divadelné predstavenie jedného herca prišli pozrieť aj naši škôlkari. Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden kráľ a ten mal dcéru, teda princeznú. Bývali spolu vo veľkom zámku. Zo zámockej veže bol výhľad na velikánske hory, za nimi sa rozprestierali šíre polia a strašne veľa vody. V hore rozváňalo čerstvé drevo. Keď drevorubači zavolali „hohohó“ , sedliaci im odpovedali „ ohohó“ a zavše sa pridali aj rybári „ johohó“. Tak to bolo v tejto krajine. Veľmi prívetivo, veľmi vľúdne, ako v rozprávke. A taký bol aj kráľ, veľmi prívetivý a veľmi vľúdny. Ale princezná bola celkom iná. Predstavenie nabádalo deti zapojiť sa do akcií odohrávajúcich sa na javisku, vťahovalo ich do deja. Deti boli nenásilnou formou motivované k spolupráci s hercom a zúčastňovali sa na rozhodovaní v dejovej línii rozprávky.

          • Jesenné tvorenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenné tvorenie.

            Jeseň pani bohatá, farbí lístie do zlata. Aj naši žiaci jesennú krásu preniesli do svojich výtvorov. Chodby sme si krásne vyzdobili aj vďaka šikulkám - pani učiteľkám. No a jesenné čaro sme preniesli aj do rodín žiakov, kde vznikli nádherné výtvory. Tešíme sa z každého jedného. Posledný deň pred prázdninami si žiaci, pri hlasovaní, určili víťaza súťaže Jesenné tvorenie a stala sa ňou: Lilianka Richtárechová z 3.ročníka - Domček z tekvičky.

          • Zber papiera

          • Výhercovia jesenného zberu papiera:

            1.miesto : Veronika Kopecká z 1.roč. (250 kg )

            2.miesto: Alžbetka Gešvantnerová z 2.roč. (160 kg )

            3.miesto: Nikolka Chudá z 3.roč. ( 98 kg )

             

            4.miesto: Tomáško Peťovský z 2.roč. ( 40 kg )

            5.miesto: Kristínka a Jakubko Panákovci z 3. a 2.roč. ( 26,7 kg )

            6.miesto: Lilianka Richtárechová z 3.roč. ( 15 kg )

            7.miesto: Linda Bartošová z 1.roč. ( 7,5 kg )

            8.miesto: Emmka Sophia Schmieder z 2.roč. ( 6,6 kg )

            Srdečne všetkým gratulujeme, každý získava odmenu a diplom. Najväčšou odmenou je pre nás to, že touto malou aktivitou prispievame k ochrane prírody, našich lesov.