• Deň matiek

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň matiek.

            V piatok 19.mája sme si spríjemnili poobedie kultúrnym programom, ktorý patril maminám našich žiakov. Žiaci si, v réžií pani učiteliek, pripravili krásny program. Bola to nádherná kytica uvitá z básní, veršov, piesní, moderných i ľudových tancov, hrou na harmonike a úprimných slov vďaky, ktoré patrili mamám, oteckom a rodinným príslušníkom. Čo povedať na záver ? Prajeme Vám veľa radosti a spokojnosti v kruhu Vašich detí !

          • Deň matiek

          • Milé mamičky, 

            pozývame Vás na kultúrny program,

            ktorý sme pripravili k Vášmu sviatku 

            na Deň matiek

            ako vďaku za to, že Vás máme !

            Stretneme sa 19.mája o 16,00 hod. v ŠKD .

             

          • Beseda o zdravom životnom štýle

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda o zdravom životnom štýle.

            9. mája nás navštívila pani zdravotníčka z RÚVZ Trenčín a porozprávala našim žiakom o tom, ako sa správne starať o svoje zdravie. Zdravý životný štýl je faktor, ktorý najviac ovplyvňuje naše zdravie, je súhrn toho, ako človek žije. Ide predovšetkým o zdravú výživu, primeranú pohybovú aktivitu, dostatok spánku, optimizmus, dobrú náladu, radosť zo života a vyhýbanie sa pôsobeniu škodlivých a rizikových faktorov. Základom zdravej výživy je predovšetkým jej pestrosť a rozmanitosť. Žiaci sa aktívne zapájali do diskusie. Ďakujeme !

          • Pracovné vyučovanie - 3D tvorivá súťaž

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pracovné vyučovanie - 3D tvorivá súťaž.

            Naši tretiaci a štvrtáci sa zapojili do projektu " Postav si robota", ktorú vyhlásila pri príležitosti 35.výročia Hvezdáreň v Partizánskom. Úlohou detí bolo navrhnúť si svojho robota pomocou predmetov z "koša": staré noviny, plechovky ,CD, fľaše, škatule, a množstvo iných predmetov vhodných na recyklovanie. A veru, predstavivosti a kreativite nie je nikdy dosť :)

          • Dopravné ihrisko

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dopravné ihrisko.

            Dňa 5.5.2023 sme sa s našimi žiakmi vybrali do Nového Mesta nad Váhom, kde sme navštívili pri základnej škole dopravné ihrisko. Na prvej vyučovacej hodine si žiaci mali možnosť overiť svoje vedomosti v teoretickej časti a potom si vyskúšať v teréne aj praktické zručnosti v jazde na bicykloch. Samozrejme sa museli všetci riadiť dopravnými predpismi a veru sa to naučili ! Statočne sa popasovali s dopravnými značkami a zažili kopec zábavy.

          • Záchranár v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Záchranár v škole.

            27.4.2023 nás navštívil pán záchranár : “Záchranár v škole” je súkromný projekt EMERGENCY SUPPORT O.Z., prostredníctvom ktorého sa snažia záchranári deťom zo ZŠ hravou formou vštepovať základy prvej pomoci. Ukážkou sanitky a formou krátkej prednášky deťom priblížili prácu záchranárov, ich postupy pri skutočných výjazdoch, aby aj ony vedeli, že záchranárov sa nemusia báť, v prípade, ak by sa u nich doma niekedy nejakí ocitli.

          • Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            Deň Zeme je venovaný našej planéte Zem. Každoročne sa koná 22.apríla. My sme ho oslávili vo štvrtok 20.apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti 21.marca a oslavoval príchod jari. Je to sviatok, ktorý je motivovaný ekológiou a upozorňuje ľudí na vplyv ničenia životného prostredia. Počasie nám prialo, a po eko- aktivitách v altánku a na školskom dvore sme mohli vyraziť do ulíc našej obce a okolia. Na ruky sme si natiahli gumené rukavice a do mikroténových vriec zbierali odpad, ktorý sme našli. Žiaci boli aktívni, aj prekvapení čo všetko ľudia vedia vyhodiť len tak do prírody. Dúfame, že brigáda nasmeruje ich postoje k pozitívnemu vnímaniu prírody, životného prostredia a ich ochrany.

          • Deň s predškolákmi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň s predškolákmi.

            29.marca navštívili našich prvákov predškoláci z MŠ. Prváci predviedli, čo všetko sa už naučili. Čítali, písali i počítali. Do pripravených úloh sa zapájali aj predškoláci. Vedeli pomenovať čísla, určovať počet , vytlieskať slová po slabikách, aj spolupracovať s kamarátmi. Veľkým zážitkom pre deti bolo, že si mohli vyskúšať ako sa sedí v naozajstnej školskej lavici. Na záver si zaspievali a zatlieskali. Ďakujeme za návštevu a stretneme sa na zápise 4.4. :) !

          • Zdravé smoothie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdravé smoothie.

            Mňamky, mňam ... to je dobrota ! Po zime nám treba doplniť vitamínky a posilniť imunitu, a tak nám pani učiteľka na pracovnom vyučovaní vymyslela SMOOTHIE. Pani učiteľky doniesli mixéry a po príprave umytého, nakrájaného ovocia a zeleniny sme mohli mixovať. Každý si vymixoval svoj vlastný smoothie nápoj podľa vybratého receptu.

          • Marec - mesiac knihy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy.

            Marec - prvý jarný mesiac, ktorý sa spája nielen s príchodom slnečných dní či prvých prác v záhradkách, ale i s odpočinkom v podobe čítania kníh. Knihy sú bránou poznania do sveta. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda presne pred 227 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy. Hrebendu postihol neľahký osud. Vyrastal v chudobných podmienkach a ako desaťročnému mu zomrela matka. No tam jeho útrapy neskončili. Už od ranného detstva mu slabol zrak a ešte predtým, než prekročil prah dospelosti, úplne oslepol. Hrebendu celým životom sprevádzala nehynúca láska ku knihám, ktorej sa nehodlal vzdať i napriek tomu, že žiadnu z nich si nedokázal prečítať. Počas svojho života prechodil celé Slovensko a zavítal aj do Prahy, Pešte či Viedne rozširujúc slovenské a české knihy. Vydavatelia mu predávali knihy a on ich spájal nielen s predajom, ale aj nimi poúčal ľudí, šíril kultúru a osvetu o význame kníh, národnej identity a kultúry. Knihy zbieral, rozširoval a zachraňoval roznášajúc ich do všemožných zákutí inteligencie - donášal ich vzdelancom, posielal do škôl a spolkových inštitúcii. Taktiež výrazne dopomohol s budovaním a rozširovaním knižníc. Zároveň mal vášeň i pre samotnú tvorbu. Už odmala inklinoval k písaniu poézie. Rád vymýšľal rozličné veršovačky, ktoré častokrát venoval svojim blízkym pri významných príležitostiach. Chcel uchovať svoj životný príbeh, tak ho nadiktoval svojmu pomocníkovi, ktorý ho sprevádzal na cestách. Hrebendov život nielen začal, ale i skončil v marci. Za svoj život sa výrazne pričinil o popularizáciu kníh a nepochybne si zaslúži svoje miesto v národnej pamäti. Nabudúce, keď budete listovať stránkami knihy, nečítajte iba očami - čítajte srdcom. Jeho meno dnes nesú Knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči a Knižnica Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote. Pri tejto príležitosti - mesiaca knihy - sme žiakom pripravili rôzne aktivity, literárnu súťaž a na záver besedu so spisovateľom Silvestrom Lauríkom na Bobote, ktorý píše pre deti pod pseudonymom Hana Haglik.

          • Karneval

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval.

            Fašiangové obdobie je spojené so zábavou a KARNEVALOM. Nebolo tomu inak ani u nás v škole.

            Dňa 20.2.2023 po výdatnom obede sa naši žiaci v ŠKD poprezliekali do rôznych masiek - mali sme pirátky, princezny, čarodejníkov z Harryho Pottera, ninja bojovníka, Hulka, babu Jagu a jedno zvieratko - pandu. Súčasťou karnevalu boli aj súťaže - navliekanie krabičky s lentilkami na konárik, tanec s balónmi, metlový tanček. Na záver karnevalu žiakov čakala tombola, plná prekvapení. Všetci sme sa poriadne vyjašili, zabavili. 

             

             

          • Divadelné predstavenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie.

            Dňa 14.2.2023 sme navštívili so žiakmi mesto Trenčín. Po vychádzke mestom sme si trošku uzimenení posadali na sedadlá a čakali na predstavenie s názvom Pinocchio a jeho divadelný sen. Deti so zatajeným dychom počúvali príbeh malej neposednej a hlavne neposlušnej drevenej bábky - Pinocchia. Muzikál sa im veľmi páčil. 

            Stručne o muzikáli:

            Nová divadelná adaptácia príbehu neposedného dreveného chlapca Pinocchia, ktorý sa túži stať skutočným chlapcom. Jeho cesta za pravdou je kľukatá a plná nástrah, tak ako je plná aj kamarátov a rád od múdrejších. Je len na Pinocchiovi, ako sa rozhodne. Pinocchio zatúži po slobodnom, nezávislom divadle, kde by mohol zažívať svoje sny s priateľmi – ostatnými bábkami/ hercami.

             

            Muzikál umeleckou formou hovorí o nastavení hodnotového rebríčka detí a mládeže, o dôležitosti vzdelania, pracovitosti, priateľstva, slobody a o vzopretí sa stále aktuálnej šikane. Zachováva si pritom rozprávkovú magickosť: prejavuje sa v prostrediach divadla, vnútra veľryby, pri stretnutiach s vílou a i. Divadlo v divadle je príležitosťou ukázať fungovanie divadelného mikrosveta s jeho umeleckými, ľudskými, ale aj ekonomickými vzťahmi.

            Scénografia v sebe spája detskú hravosť, sýtosť farieb a súčasný štylizovaný svetelný dizajn, čo tvorí atraktívny celok pre detského aj dospelého diváka. Pôvodná hudba vytvorená pre inscenáciu MDT dotvára atmosféru Pinochiovej cesty za poriadnym životom. Divadelné kostýmy vychádzajú z premís historicky prvých profesionálnych divadiel na svete, talianskej Commedie dell´arte.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín.

            Literárna súťaž Hviezdoslavov Kubín je celoslovenská súťaž v prednese prózy a poézie. Školské kolo sa uskutočnilo 10.2.2023 v knižnici a zúčastnilo sa ho 14 žiakov. Hodnotila sa hlavne zvuková stránka reči,  ovládanie textu a jeho prednes. Porota, zložená z dvoch pedagógov a pani knihovníčky, vybrala tých najlepších: 

            Próza: 1. miesto: Nelka Sedláčková

                        2. miesto: Leo Tunega

                        3.miesto: Sonka Kopecká

            Poézia: 1. miesto: Emmka Sophia Schmieder

                          2.miesto: Liliana Richtárechová

                          3.miesto: NIkolka Chudá

            Na všetkých zúčastnených čakala sladká odmena. Víťazi získali diplom a knihu na pamiatku.

             

          • Zimné šantenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zimné šantenie.

            Konečne k nám zavítala pravá zimná atmosféra a pani Zima nám tento týždeň dopriala bohatú nádielku bielej periny. A tak sme zobrali lopáre a išli sme ich vyskúšať na neďaleký kopec. Spoločné lopárovanie urobilo deťom veľkú radosť. Vydržali by na kopci aj celý deň... :) 

          • Čítanie s porozumením v knižnici

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítanie v knižnici.

            21.12.2022 sme navštívili našu knižnicu. Pani knihovníčka, Ivetka Mazáňová, mala pre deti prichystanú malú pátraciu akciu po ôsmich škriatkoch spojenú so spoločným čítaním knižky Márišky Bombrľkatej od spisovateľa Branislava Jobusa. Ďakujeme !

             

          • Oznam školskej jedálne

          • Oznamujeme rodičom detí ZŠ, že od 1.2.2023 sa zvyšuje stravné z 1,21 eur na 1,50 eur za obed podľa stanovených finančných pásiem. Režijné náklady zostávajú 4 eurá/ mesiac.

            V prípade neprítomnosti dieťaťa v škole, je potrebné ho odhlásiť zo stravy najneskôr do 7,30 hod. ráno v daný deň osobne alebo telefonicky na 032/6594009 alebo 0907 439 994.

            Zákonný zástupca je zodpovedný za prihlasovanie a odhlasovanie dieťaťa zo stravy.

            V prípade neodhlásenej stravy bude strava hradená rodičom. Stravu je možné odobrať prvý deň neprítomnosti dieťaťa v škole : v čase od 11,30 do 12,30 hod.

             

            Lívia Laššová, ved.ŠJ

          • Vianočná besiedka v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná besiedka v škole.

            Vianoce sú najkrajším sviatkom v roku. Pravou vianočnou atmosférou dýchala aj naša škola, už od samého rána 22.12.2022. Vôňa medovníkov sa šírila celou budovou. Popri pečení sme počúvali vianočné piesne, tvorili - deti si vyplietli panáčikov, namaľovali Vianoce na spoločný papier, zasúťažili vo Vianočnom kvíze. Porozprávali sme si o rôznych vianočných zvyklostiach, pomaškrtili na ovocí a našich vyzdobených medovníčkoch. Po výbornou sviatočnom obede (ďakujeme pani kuchárky) sme sa poponáhľali naspäť do školy, kde si deti našli pod stromčekom prekvapenie, ktorým boli športové hry, hračky. Bolo to radosti ! Vidieť radosť, smiech v detských očiach je to najkrajšie na svete :) 

            … takto šťastne sme prežili predvianočné a predprázdninové obdobie.