• Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            Aj Zem má svoj sviatok a každoročne ho slávime 22. apríla. V tento deň sa milióny ľudí na celom svete spájajú s cieľom poukázať na environmentálne problémy, znečistenie a klimatickú krízu, ktoré ohrozujú ľudstvo aj našu planétu. Mottom tohtoročného Dňa Zeme 2024 je Zem verzus plasty. Prostredníctvom pútavej prezentácie si žiaci uvedomili, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a spoločným úsilím chrániť jej poklady pre budúce generácie. Po prezentácií si žiaci vypočuli Rozprávku o Igelitke, následne si každý vyrobil svoju papierovú tašku so správnymi eko - značkami, recyklo - značkami. Zahrali si hru Triedim, triediš, triedime. Na záver žiaci testom Priateľ prírody zistili, akým spôsobom môžu ešte napomôcť k ochrane životného prostredia.

          • Divadelné predstavenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie.

            11.4.2024 nás navštívilo potulné Divadlo Príbeh zo Žiliny. Na divadelné predstavenie sme pozvali aj našich malých kamarátov z materskej škôlky. Na divadielko sa v našej škole vždy veľmi tešíme. Nebolo tomu inak ani dnes. Herci nám zahrali príbeh "Ako babka s dedkom spolu nažívali". Bola to rozprávka poučná i úsmevná.

          • Návšteva predškolákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva predškolákov .

            Dnes 27.3. 2024 nás potešili svojou návštevou predškoláci zo škôlky. Na otvorenej hodine v 1.ročníku si, po radostnom zvítaní sa s kamarátmi - terajšími prvákmi, posadali rovno do lavíc. Pani učiteľka previedla deti zákutiami jednotlivých vyučovacích predmetov. Prváci ukázali, čo sa za pár mesiacov v škole naučili. Prečítali hádanky, ktoré predškoláci hravo uhádli. Po predstavení sa a napísaní mena na tabuľu postupne priraďovali hračky k správnym začiatočným písmenkám, počítali kvapky, hrali sa. Na záver si zacvičili pripravenú zostavu v cvičebni, kde ich starší žiaci na pamiatku odmenili medailami. Deti sa v škole cítili veľmi príjemne, o čom svedčili ich nadšené tváričky. Veríme, že aj vďaka tomuto stretnutiu, pôjdu deti k zápisu do prvej triedy s ľahkosťou a radosťou.

          • Deň vody - 22.marec

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody - 22.marec.

            Aj v tomto roku si v tento deň žiaci prostredníctvom zážitkového učenia pripomenuli, aká dôležitá je voda pre nás a pre celú našu planétu Zem. Tak, ako je voda neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života, tak bola aj v tento deň súčasťou vyučovania na našej škole. Preto sme žiakom pripravili aktivity s cieľom poukázať na jej dôležitosť. Žiaci vytvorili plagát, kvapku s kolobehom vody v prírode. Pripomenuli si, kde sa voda nachádza, ako s ňou hospodáriť a ako ju chrániť.

          • Marec - mesiac knihy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy.

            Máme tu marec - mesiac knihy. Pri tejto príležitosti sme, v spolupráci s pani knihovníčkou, pripravili pre žiakov dňa 14.3. rôzne aktivity v knižnici. Cieľom aktivít bolo vzbudiť u detí záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu. V úvode sa žiaci dozvedeli či zopakovali ako vznikla kniha. Kedysi bola veľmi drahá a nebola dostupná pre všetkých (kniha ako drahokam). Po teórii nasledovala prax - úlohou žiakov bolo vyryť do pripravenej modelovej hmoty klinovým písmom svoje meno, vžiť sa tak do role pisára z dávnych čias, keď tu ešte nebola kníhtlač. Vyučovanie sme ukončili burzou kníh, kde si preverili trošku finančnú gramotnosť. Každý žiak tak získal peknú a zaujímavú knihu a dobrý pocit, že mohol niekoho obdarovať a potešiť. „Knihy by nemali byť odrádzajúce, mali by byť zábavné, vzrušujúce a úžasné. Naučiť sa byť čitateľom dáva obrovskú výhodu.“

          • Fidlikanti - koncert pre deti

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Fidlikanti - koncert pre deti.

            Po jarných prázdninách, v pondelok 26.2., nás potešili svojou hudbou a hrami Fidlikanti. Dvaja páni Jožko a Andrej, ktorí deťom ZŠ a MŠ zaspievali veselé ľudové pesničky. Zatancovali si s nami, zaspievali, zahrali hudobné hry. Popri tom deti spoznali rôzne slovenské ľudové hudobné nástroje: fujaru, koncovku, píšťalky, drumbľu, cimbal, husličky.

          • Tešíme sa na jar !

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tešíme sa už na jar !.

            Už skoro jarné slniečko nás vylákalo z tried von do prírody .Naším cieľom bolo pozorovanie prírody v okolí školy. Žiaci si na vychádzke zopakovali prvouku - živú a neživú prírodu, odumreté prvky, prírodovedu - pozorovali živočíchov - mravce, ... stromy ako sa začínajú meniť. Na konci nášho bádania nás čakalo šantenie na hojdačkách. Jednoducho povedané, potrebovali sme sa hýbať, aby sme boli zdraví, vitálni. Pohyb má pozitívny vplyv na: pozornosť, vnímanie, inteligenciu, pamäť, myslenie, koordináciu, rovnováhu ...tak prečo nie :)

          • Kŕmidlá pre vtáky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kŕmidlá pre vtáky.

            Na pracovnom vyučovaní si žiaci 3. a 4.ročníka vyrobili kŕmidlá pre vtáky. Z nachystaných dosiek a pomocou náradia - skrutiek, kladivka, skrutkovača, štetca, návodu zmontovali jednoduché, drevené kŕmidlá. Následne natreli lakom a nechali vyschnúť. Po víkende, počas veľkej prestávky, sme ich spoločne zavesili vonku na konáre a nasypali krmivo pre vtáčiky. Super, deti, aj keď jar už klope na dvere, v zime sa treba postarať o spevavce 👏 Ďakujeme aj za spoluprácu rodičov :)

          • Hravé učenie v prírodovede

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hravé učenie v prírodovede.

            Po prebratí tematického celku Ľudské telo mali žiaci 4.ročníka zadanú projektovú úlohu - nakresliť ľudské telo, pomenovať jednotlivé orgány a odprezentovať pred spolužiakmi to, čo sa naučili. A takto sa "vyhrali" :

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín.

            Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou celoštátnou súťažou v umeleckom prednese. V tomto roku sa uskutočnil jubilejný 70. ročník. A práve v deň narodenia Pavla Országha Hviezdoslava - 2.2. 1849 sa uskutočnilo v obecnej knižnici školské kolo. Komisia, pozostávajúca z dvoch pedagogičiek a pani knihovníčky Ivety Mazáňovej, určila na konci súťaže víťazov v umeleckom prednese:

            Poézie:

            1.miesto: Linda Bartošová

            2.miesto: Emma Sophia Schmieder

            3.miesto: Alžbetka Gešvantnerová

            Próze:

            1.miesto: Nela Sedláčková

            2.miesto: Nikolka Chudá

            3.miesto: Kristínka Panáková

            Pochvaly za pekný prednes získali: Liliana Richtárechová, Šimon Salva a Jakubko Panák.

          • Karneval

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval.

            V stredu 31.1.2024 bol neobyčajný deň. Po rannom rozdaní polročného vysvedčenia, teda výpisu hodnotenia za uplynulý polrok, a sebahodnotení sa žiakov, nás už čakala vyzdobená cvičebňa. Žiaci si ju s pani učiteľkami vyzdobili balónmi, girlandami, škraboškami už deň predtým. A nechýbal veľký nadpis: KARNEVAL. Konečne prišiel ! Boli sme nedočkaví, kedy sa prezlečieme, namaľujeme a stanú sa z nás superhrdinovia, princezné, zvieratká, čarodejnice…Zahrali sme si niekoľko hier a dostali sme sladkú odmenu. Keď sme si všetci navzájom poobdivovali masky (Nelka si sama vyrábala psíka!) a unavili sa pri tancovaní a súťažení, silu sme neskôr nabrali z chutného obeda, ktorí nám pripravili pani kuchárky. Boli masky, veľký bál, bol to super karneval !

          • Pracovné vyučovanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pracovné vyučovanie.

            V rámci hodiny pracovného vyučovania sa naši tretiaci a štvrtáci učia rôznym vedecko-technickým zručnostiam. Ak by sme mali definovať tak PVC zahrňuje široké spektrum pracovných činností a technológií, vedie žiakov k získaniu základných užívateľských zručností v rôznych oblastiach ľudskej činnosti a prispieva k vytváraniu životnej a profesijnej orientácie žiakov. Pracovné vyučovanie sa zameriava na praktické pracovné návyky a doplňuje celé základné vzdelávanie o dôležitú zložku nevyhnutnú pre uplatnenie človeka v ďalšom živote a v spoločnosti. Na fotografiách je zachytená výroba domácich nátierok podľa daného receptu. Úlohou mladších žiakov bolo potom zistiť, aká je to nátierka. Už môžeme prezradiť: rybacia, syrová a vajíčková. Mňamky !

          • Šťastný nový rok 2024 !

          • Po vianočných sviatkoch sme na konci kalendárneho roka 2023.

            Milí rodičia a žiaci,

            ešte chvíľu, už to príde,

            starý rok sa s novým zíde.

            Veľa šťastia, zdravia, lásky,

            nech Vám prinesie rok krásny !

             

            Želáme Vám, ešte pekné prázdniny v kruhu vašich najbližších, kopec zážitkov a radosti.

            Stretneme sa, milí žiaci, v pondelok 8. januára 2024. 

          • Vianoce v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianoce v škole.

            Vianočnú púť sme ukončili súťažou podľa známej televíznej relácie (Pečie celé Slovensko) pod názvom PEČIE CELÁ ŠKOLA, ktorá nás čakala posledné dva dni 21.12. a 22.12. pred Vianočnými prázdninami.

            Prvý deň, po rannej návšteve kina v Bánovciach n/B (rozprávka Elementy), sa žiaci v ŠKD rozdelili do štyroch tímov. Každý tím si vymyslel a nakreslil svoje logo.

            1.tím: Nikolka, Kristínka, Lilianka a Nelka - PERNÍČEK

            2.tím: Šimon, Thobias, Kajka a Adam B. - COOL DOG

            3.tím: Tomáško, Jakubko, Simonka a Adamko Ž. - STROM

            4.tím: Emmka, Linda, Veronika a Alžbetka - JOŽKO MRKVIČKA

            Nasledovala technická výzva - podľa pripraveného receptu mali tímy správne spracovať cesto. Žiaci sa oboznámili s ingredienciami (druhy múky..), naučili sa ako vážiť potraviny, ako sa pracuje s digitálnou váhou, odmerným valcom, ako vážiť bez váhy (lyžica - 15 g, čaj.lyžička - 5 g ) a pod.

            Na druhý deň sme piekli a vyhlásili kreatívnu výzvu ((vykrajovanie, zdobenie medovníčkov). Popri pečení a ozdobovaní sme si pripomenuli vianočné zvyky, zaspievali si pomocou hry na telo pieseň Rolničky a z obrázkov vytvorili spoločný Vianočný príbeh. V závere našej súťaže sme žiakov odmenili cenami - na základe spracovania a chuti cesta, snahy, kreativity, ale aj správania sa počas celej súťaže. Umiestnenie tímov:

            1.miesto - tím JOŽKO MRKVIČKA

            2.miesto - tím PERNÍČEK

            3.miesto - tím STROM

            No a úplne na záver sme počuli zhora zvonček, ktorý nám ohlásil príchod Ježiška. Pod vianočným stromčekom si žiaci našli vysnívané darčeky - veľký drevený domček pre bábiky, stavebnicu SEVA vesmír, florbalové hokejky... .

            …..Želáme Vám všetkým, svet plný lepších chvíľ, aké boli predtým. Nech na Vianoce, keď svet stíchne, nech Vám Ježiš vdýchne pokoj, radosť, lásku, a nielen v túto chvíľu, ale každučký deň v roku !.....

          • Vianočná besiedka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná besiedka.

            Dňa 15.12. si žiaci s pomocou pani učiteliek pripravili pre svojich rodičov a súrodencov Vianočné pásmo plné vianočných piesní, kolied, tanca, básničiek a divadelnej scénky - rozprávky o Snehulienke. Odmenou pre nich bol potlesk rodičov a úsmevy na tvárach ich najbližších.

          • Vianočné trhy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné trhy.

            Dňa 7.12. sa v škole uskutočnili od 15:30 hod. Vianočné trhy. Tento rok boli mimoriadne, prebiehali na našej škole. Do výroby vianočných darčekov, vencov, oblátok sa zapojili rodičia, pani učiteľky, ale aj žiaci. Bolo z čoho vyberať: šamrole, oblátky, vaječný likér, ale najmä ozdoby na stromček, vankúše, ponožky, svietniky, drevené ozdoby so svetlom do interiéru aj exteriéru. Nádherné výrobky, bolo ťažké vybrať si... Atmosféra bola výborná, kupujúci i predávajúci boli spokojní! Vianočná hudba hrala a každý sa mohol občerstviť párkom v rožku, kapustnicou, punčom a teplým čajom. Na záver nám sviatočnú vianočnú atmosféru spestril príchod Mikuláša v sprievode čerta a anjela. Ďakujeme všetkým, ktorí podporili túto akciu !!! Žiaci si tak užijú v priebehu školského roka výlety, plavecký výcvik, cenné odmeny za súťaže, do ktorých sa zapoja.

          • Projekty žiakov 4.ročníka z vlastivedy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekty žiakov 4.ročníka z vlastivedy.

            Na hodine vlastivedy sme sa učili so štvrtákmi o našich predkoch Slovanoch, o nájazdoch Tatárov a Turkov. A keďže radi tvoria, stavajú, vymysleli nádherné stavby. Na fotkách sú: Zemnice (6.stor.) - jednoduché príbytky z hliny, slamy alebo dreva, ktoré boli dopoly zahĺbené v zemi. Vartovky (16.stor.) - strážne veže pri opevneniach, z ktorých varovali pred blížiacimi sa nepriateľmi.

          • Mikuláš

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

            Tak ako každý rok, aj tento, si na nás dobrý strýčko Mikuláš spomenul. A ako býva dobrým zvykom, zavítal do MŠ medzi najmenších a spolu s nimi ho čakali aj žiaci zo ZŠ. Spolu s anjelmi a čertíkmi deti trošku preverili, či poslúchajú a tí to mali možnosť dokázať peknou básničkou alebo pesničkou.

          • Imatrikulácie prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácie prvákov.

            Milou tradíciou v našej škole sa stalo, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia za „veľkých" žiakov, čiže imatrikulácia, ktorá sa uskutočnila dňa 25.10.2023 o 13:30 hod. v ŠKD. Aby boli prváci pasovaní do cechu žiakov museli splniť tri úlohy v každom mestečku ( Písmenkovo, Číselkovo a Zelovoc) krajiny Objaviteľov a zdolať Sloniu dráhu. Za pomoci našich žiakov štvrtákov, prváci zložili slávnostný sľub, po ktorom pani riaditeľka každého prváčika slávnostne pasovala za žiaka našej školy.

          • Divadelné predstavenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie.

            Dňa 25.10.2023 nás navštívilo divadlo Bábadlo s predstavením Kráľ drozdia brada. Spolu s nami si bábkové divadelné predstavenie jedného herca prišli pozrieť aj naši škôlkari. Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden kráľ a ten mal dcéru, teda princeznú. Bývali spolu vo veľkom zámku. Zo zámockej veže bol výhľad na velikánske hory, za nimi sa rozprestierali šíre polia a strašne veľa vody. V hore rozváňalo čerstvé drevo. Keď drevorubači zavolali „hohohó“ , sedliaci im odpovedali „ ohohó“ a zavše sa pridali aj rybári „ johohó“. Tak to bolo v tejto krajine. Veľmi prívetivo, veľmi vľúdne, ako v rozprávke. A taký bol aj kráľ, veľmi prívetivý a veľmi vľúdny. Ale princezná bola celkom iná. Predstavenie nabádalo deti zapojiť sa do akcií odohrávajúcich sa na javisku, vťahovalo ich do deja. Deti boli nenásilnou formou motivované k spolupráci s hercom a zúčastňovali sa na rozhodovaní v dejovej línii rozprávky.